Bringar ordning i kaoset

Sedan år 2000 drivs Arlanda Taxi Remote i APCOA Parking regi. Genom utveckling av befintlig teknik har APCOA Parking lyckats skapa en organiserad turordning av taxibilar.

– Från att det i stort sett varit en monopolsituation fram till avregleringen 1990, kan plötsligt vem som helst köra var som helst till vilket pris som helst. Det blev kaos, berättar APCOA Parkings platschef Owe Andersson, som arbetat på remoten sedan slutet av 1990.

Sedan APCOA Parking utvecklat ett databaserat system för framkörningar av bilar, är nu taxiremoten på flygplatsen en av världens mest utvecklade framkallningssystem för taxi/limousinbilar. Systemet bygger på Melbournes teknik för biltullar och har samma avläsare och transpondrar som används vid Öresundsbron. Vid infarten till remoten får taxibilen automatiskt ett könummer. Sedan är det bara för chauffören att vänta på uppställningsplatsen tills dess att numret kommer upp på en stor digital skärm som hänvisar till den flygterminal där det finns behov av taxi.

– Med det här systemet har det blivit mycket bättre ordning här på Arlanda. Och det behövs med tanke på att flödet av taxibilar sedan 1990 ökat från 800 till 2 500 per dygn, säger Anders Wide trafikansvarig vid Landside.

sweden_ref_swedavia_logo_rgb_pos_thumb.jpg
APCOA SWEDEN